Vad kan du avslöja med en digital konkurrensanalys? | WSI EBL
0790 74 81 88

Vad kan du avslöja med en digital konkurrensanalys?

Konkurrensanalys


Låt mig börja med den mest subversiva idén för SEO-specialister.

Organisk söktrafik inte är allt du behöver för att vinna.

Det finns en stor mängd vägar till trafik – alla med kopplingar till digital marknadsföring vet att en besökare kan komma från sociala medier, genom olika former av kampanjer, via länkar eller varför inte skriva namnet på företaget man söker direkt i sökrutan?

Vi måste komma ihåg att denna fördelning mellan medier skiljer sig mellan branscher, detta dessutom ibland kraftigt. I vissa vertikaler har man kanske 80 % organisk trafik, medan man i en annan kanske bara har 30 %.

Vad  du gör du då som digital marknadsförare?

Vi föreslår att du tar redan på vikten av taktisk SEO för din nisch och riktar in några parametrar som verkligen kommer att spela stor roll,  t.ex. trafikmätningar på webbplatsen.

Konkurrensanalys

Du överlever naturligtvis utan denna kunskap, men om du vill bli bättre, starkare och snabbare genom konkurrensinformation, kan du behöva kontrollera denna statistik.

Låt oss titta lite närmare på vad man kan få fram:

Leta genom konkurrenterna fram andra trafikkällor för att stötta din egen taktik

Beroende på en aldrig sinande ström av algoritmändringar kan du aldrig vara söker på din plats i sökresultaten från en dag till en annan.

Genom att lägga äggen i olika korgar kan du sprida dina risker.

  • Om du säljer produkter och tjänster som ofta har återkommande köp är det viktigt att titta på vilka trafikkällor som ger mest direkt trafik till din konkurrent. Det indikerar att just dessa källor skapar en lojal kund/lojal trafik. Genom denna kunskap kan du sedan rikta dina egna budskap mot dessa källor. Därmed kan du skapa en fast ström av nya kunder löpande.
  • Om du är en “in-house” marknadsförare eller kanske en företagsägare kan det vara klokt att att försöka stärka sin position där konkurrenterna har minst närvaro eller stryka. Exempelvis kanske dina konkurrenter inte finns på sociala medier i någon större utsträckning. Men pass upp med att det kan finnas en anledning till att de inte finns – det fungerar inte. Så följ noga utvecklingen.
WSI arbetar med en partner som hjälper oss att ta fram denna data om dina konkurrenter. Hör av dig till oss om du vill ha mer information.

Förutse dina konkurrenters potential

Att hålla ett öga på dina värsta rivaler är mer eller mindre ett måste. Det är likaledes viktigt att övervaka nya företag på väg in i din bransch, detta för att se hur de investerar.

Konkurrensanalys

För att lyckas är det bara ett aber – man måste veta vad man ska titta på.

Tänk dig följande: Du gör löpande en konkurrensövervakning och upptäcker en dag att det är en ny spelare på väg in. Denne får mer och mer trafik för var månad som går och de hotar nu att ta en del av den gemensamma marknadskakan.

Övervaka alltid motståndare vars trafik stadigt ökar. Genom att vara observant på hur detta sker, är du förberedd den dagen de växt sig så starka att de kan hota din verksamhet. Du är förberedd på vad de gör och hur de gör det.

Titta på hemsidans kvalitet och och den övergripande kundupplevelsen

Googles algoritmer programmeras för att tillgodose användarens önskemål, inte bara för att matcha nyckelord med relevanta webbplatser.

De leder emellertid inte nödvändigtvis användare till de hemsidor som de kommer att uppskatta mest. Gillade besökarna faktiskt sidan som de riktades till?

Vad kikar man på då? Jo mönster i tal som bounce rate, antal sidor per besök och spenderad tid per besök på dina konkurrenters sidor är det du ska övervaka. Även om de inte nått topp 10 i sökresultaten ännu är det viktigt att se till att följa dem.

Konkurrensanalys försprång

Lokalisera mobila insatser

Idag är det absolut vanligast att man har olika insatser beroende på om det är besökare som kommer in via mobil eller laptop. Det skiljer en hel del mellan dessa insatser. Det är fortfarande vanligast att generellt sett lägga mest krut och flest kampanjer på desktop, men mobil närmar sig kraftigt och i vissa nischer är mobilen helt dominerande.

Se på vad dina konkurrenter gör via sin mobila marknadsinsats – alltid värt besväret.

Lokalt, riks eller större?

Sitter du men en konkurrenssituation som är geografiskt “oberoende”? Då är det smart att se på hur konkurrenterna gör. Om de kör ett större riksfokus är det ofta en god idé att köra en egna insatsen lokalt.

Fördel mot konkurrenter

Är konkurrenterna däremot lokala gäller det omvända – go for it nation wide!

Det finns flera sätt att jobba fokuserat lokalt, hör av er till oss så kan vi prata mer om det!

Inspireras av länkar

Vi vet alla att en bra länkad hemsida får en fördel när sidan sedan skall rankas av Google. Varför inte gå in och kika på varifrån konkurrenterna får sina länkar och om de ger den trafik! Här kan det finnas enkla stick att plocka hem.

Gör en konkurrensanalys –  och rusta dig inför framtiden!

Konkurrensanalys

Gör en konkurrensanalys – du kan vinna mycket på att ligga före dina konkurrenter. Du vinner också en hel del genom att övervaka dem löpande för att snappa upp ändringar eller framgångar.

Om du är intresserad av att veta mer om hur vi arbetar med konkurrensanalyser samt vad mer man kan få fram, tveka inte att höra av er!

Erik@wsiebl.com