SEO Strategi – fyra enkla hörnstenar att använda | WSI EBL
0790 74 81 88

SEO Strategi – fyra enkla hörnstenar att använda

SEO

SEO / 2017-11-03

SEO kan vara komplicerat – i många fall överkomplicerat. Hur många rankningsfaktorer är inblandade i att generera starka organiska sökresultat? Tio? Tjugo? Trettio? Två hundra?

En snabb sökning efter “SEO ranking faktorer” kommer att ge dig alla dessa svar och myriad andra. Det finns mycket information där ute. Och verkligheten är, medan det är troligt att hundratals variabler arbetar tillsammans för att bestämma slutplacering, är att mycket av det som föreslås är gissningar. Men det är ett som är säkert, inte alla rankningsfaktorer är relevanta för alla företag.

Det är information overload där ute, och du kan spendera tiden på ett research där du hamnar i ett hamsterhjul och uppnår mycket lite. I den här artikeln vill jag förenkla saker och skissera de fyra huvudområden som du bör fokusera på med din SEO. Verkligheten är att när det kommer till det, är SEO faktiskt ganska enkelt på strategisk nivå.

SEO – Fyra hörnstenar

De fyra hörnstenar som är grunden för en effektiv SEO strategi är;

  • 1. Teknisk SEO : Hur effektivt kan sitens innehåll “crawlas” och indexeras
  • 2.  On-site SEO : Optimering av innehållet och HTML
  • 3.  Innehåll : Ha de bästa och mest relevanta svaren din målgrupp söker
  • 4.  Off-site SEO : Bygg auktoritet för dig och ditt företag så att Google erkänner innehåll och ditt företag som kunniga inom området

Naturligtvis finns det en komplexitet mellan dessa områden och inte sällan är de överlappande, men förståelsen för deras styrkor och svagheter är en god start på en effektiv strategisk plattform.

1. Teknisk SEO

Teknisk SEO kan först verka lite skrämmande, men i verkligheten är det bara tal om att säkerställa att sökmotorerna kan hitta rätt på din site, och därefter läsa det innehåll som finns. Ditt CMS tar naturligt hand om det mesta av detta och det finns utmärkta verktyg som exempelvis Screaming Frog som kan kolla av siten och peka på eventuella tekniska problem.

Huvudområdena är:

Crawl: Kan sökmotorn komma åt att undersöka din site?

Index: Är det klart vilka sidor sökmotorn skall indexera och sända tillbaka?

Mobile: Fungerar din site optimalt för mobilanvändare?

Hastighet: Hur snabbt din sida laddas är en avgörande faktor för hur besökaren upplever din site

Tech: Är tekniken och CMS anpassat för att hjälpa sökmotorerna optimalt?

Hierarki: Hur är innehållet strukturerat?

Om du har ett litet företag som använder WordPress för din webbplats, bör teknisk SEO vara något du kan checka av på din lista ganska snabbt. Om du har en stor, skräddarsydd webbplats med miljontals sidor blir teknisk SEO allt viktigare. Mycket av vad som anses vara “teknisk SEO” här är faktiskt en del av din webbdesign och utveckling.

2. On-site SEO

Din webbplats ska optimeras som helhet och på en enskild nivå per sida. Det finns en del vidare arbete här från din tekniska SEO, och du bör börja med en välstrukturerad innehållshierarki för din webbplats. Om du antar att du har en välstrukturerad webbplats, är det fortfarande relativt enkelt att tillämpa förnuftig optimering. De viktigaste områdena att fokusera på här är:

Nyckelord och fraser:  Förstå det språk din målgrupp använder

Beskrivande URL: Se till att dina URL är beskrivande och enkla

Sidotitlar: Se till att använda dina nyckelord på ett naturligt sätt i titlarna

Metataggar: Skapa metataggar som om de vore copy för att skapa klick

Innehållsoptimering: Använd nyckelord på ett varsamt sätt så att det inte överarbetas

Användarupplevelsen (UX):  Se till att din site är ett nöje att besöka och navigera runt på

Starka CTA (Call to action):  Din besökare ska alltid enkelt förstå vad de ska göra i nästa steg

När du optimerar din webbplats, ta tid att överväga vilka dina kunder är. Om du är ett lokalt företag är lokal SEO viktigare, och din adress och plats blir viktiga optimeringspunkter. Med solid teknisk SEO på plats är  din optimering på varje sida enkel.

3. Innehåll

Content is king. Det är nästan ett ordstäv, eller hur? Det är också sant på sätt och vis. Din webbplats är egentligen bara en omslag för ditt innehåll. Ditt innehåll berättar för prospekten vad du gör, vart du gör det, vem du har gjort det för och varför någon ska använda din verksamhet. Och om du är smart, bör ditt innehåll också gå utöver dessa fasta element och  hjälpa dina potentiella kunder att uppnå sina mål.

Vi kan bryta ditt innehåll nere i tre kategorier:

Serviceinnehåll: Vad du gör och var du gör det.

Trovärdighetsinnehåll: Varför en prospekt ska engagera sig i ditt företag.

Marknadsföringsinnehåll: Innehåll som hjälper dig att placera ditt företag som experter och sätter er främst i den process som köpet faktiskt är.

Det är verkligen viktigt att inse att SEO är viktigt för alla dessa typer av innehåll, men det är ofta bara riktigt använt för innehåll av typen serviceinnehåll. SEO är ofta bortglömd när det gäller trovärdighetsinnehåll som recensioner, testimonials och case.

En stark marknadsföring och SEO strategi är också det mest skalbara sättet att marknadsföra ditt företag till en bred publik. Dessutom ger det  generellt sett den bästa avkastningen, eftersom det inte finns några kostnader per klick – så du skalar din marknadsföring utan att direkt skala dina kostnader. Denna typ av SEO strategi är inte rätt för alla affärer, men när det passar bra är det nästan oslagbart.

Här är de viktigaste punkterna att ta med sig:

Optimera allt innehåll över hela kundresan.

Bestäm om innehålls marknadsföring via organisk sökning är en bra väg att gå för er.

Vi ser fortfarande alltför många ytliga SEO insatser, där lokala företag betalar byråer för att pumpa ut blogginlägg som är strategiskt dåliga. Se till att allt innehåll är optimerat, och om du använder innehållet ur marknadsperspektivet, se till att det passar din marknadsföringstaktik.

4. Off-site SEO

Så småningom går allt SEO arbete till ett enda slutmål: att bygga ett starkt anseende på marknaden. Att bygga anseende innebär i stor utsträckning länkuppbyggnad. Länkar är fortfarande en viktig del för att utveckla starka organiska rankningar; men länkar kan vara den svåraste delen av SEO för att få rätt.

Medan länkbyggnad är ett djupt ämne som vi inte kan täcka i djupet här, kan du åtminstone kan utveckla en positiv länkbyggnadsfilosofi, det skapar en fördel mot dina konkurrenter. Det bästa sättet jag någonsin sett att beskriva rätt kopplingsuppbyggnad var skrivet av den Eric Ward: “Connect what should be connected”. Denna filosofi tjänar i sin enkelhet till att korrigera “mer, mer, mer” mentalitet som präglat  länkbyggnad tidigare. Vi vill bara ha länkar från relevanta källor.

Vi skapa något som förtjänar länkar. Du har länkar där det är vettigt att du har länkar.

Ta med dig:

Se till att du bygger de typ av riktiga länkar som är meningsfulla i den verkliga världen och inte kommer att styra mot de kvalitativa och ibland straffande delarna av algoritmen.

Se till att du har innehåll som förtjänar att rakas och förtjänar de länkar som skapas

SEO behöver inte vara komplext. Ta med dig dessa fyra huvudområden som strukturell grund, det ger en struktur att arbeta efter.

Förhoppningsvis har detta givit lite mer ljus i fråga om SEO – hör gärna av er till mig kring SEO optimering, PPC, sitebyggnad eller Social Selling. Jag vet inte om jag kommer att kunna hjälpa dig, men låt oss ta ett inledande snack över en kopp kaffe! erik@wsiebl.com