Så SEO optimerar du din e-handel – 6 användbara råd | WSI EBL
0790 74 81 88

Så SEO optimerar du din e-handel – 6 användbara råd

SEO e-handel

E-handel,SEO / 2018-12-03

Vi har talat pratat mycket och länge om vikten av SEO för webbplatser, men hur är det med SEO för e-handel? Det är ingen hemlighet att shopping online överstiger alla förväntningar och sektorn garanterat kommer att fortsätta växa. År 2017 uppgick försäljningen genom e-handel till över 2,3 miljarder dollar över hela världen och experter förutspår att det skulle kunna fördubblas före 2021.

Sökordsrankningen för din e-handel är viktigare än många tror. Om din webbplats inte visas högt upp på SERP (search engine result page) när en kund söker en produkt, får du svårt att generera nya kunder genom organisk trafik. Genom det tappar du en effektiv kanal och ett billigt sätt att skaffa nya kunder.

SEO e-handel

SERP exempel

 

SEO för e-handel

Visste du att 85% av kunderna använder Google för att leta efter produkter innan de köper någonting? Skapande av en hållbar tillväxtstrategi kan betyda skillnaden mellan framgång och misslyckande. För att lyckas måste du ta ditt strategiarbete till nästa nivå genom att förstå din kunds köpbeteende.

Ett effektivt sätt att öka försäljningen genom e-handel vet vi  är att ger rabatter till rätt publik, kombinerat med att acceptera de mest använda betalningsalternativen.  Även om detta är bra sätt att börja , måste du göra mer! Bokmärk den här artikeln för att få en enkel guide som kan hjälpa dig att driva e-handelsförsäljning med rätt SEO-taktik.


1. Gör en ordentlig sökordsanalys

Utan att genomföra en noggrann sökordsanalys vet du inte vilka nyckelord eller fraser som ska användas när man skapar en e-handelslösning. Alla framgångsrika SEO-strategier börjar med effektivt sökordsanalyserande. Det hjälper dig att identifiera hur dina kunder söker efter ditt företag eller dina produkter.

 

Har du inte rätt sökord kommer det att blir riktigt svårt att rankas högt på SERP sidorna.

Här är några frågor som du bör ställa dig själv innan du startar upp arbetet med SEO optimering:

 

  • Varför söker kunderna efter den typ av produkter som jag säljer?
  • Hur motsvarar mina produkter/tjänster deras behov eller löser deras problem?
  • Hur kommer användare/besökare att hitta en specifik produkt på min e-handelssida?
  • Vilka ord eller fraser skulle jag skriva in i sökmotorer för att hitta liknande information/produkter?
  • Vad kommer potentiella kunder att skriva om de letar efter mer information om denna kategori av produkt/tjänst?
  • Finns det några synonymer eller liknande sökord som kunder kan använda istället?

 

Tänk utanför boxen!

När du inte har alla svar, var kreativ och tänk utanför boxen! Tänk på en kunds avsikt istället för egentliga söktermer. Glöm inte att använda ”long tail keywords” eftersom de ofta är mycket populära sökord. Många människor använder frågor när de söker via sökmotorer, så tänk på det istället för ett enda sökord. Använd SEO-verktyg för att hitta de mest lämpliga sökorden för din e-handel Ett bra ställe att börja använda Google sökordsplanerare.

SEO e-handel

SEO Long tail curve


2. Använd en enkel Sitemap

Sökmotorer, som Google, använder bots (web crawlers) för att indexera information på webbplatser. Denna information lagras i sökmotorns index vilket innebär att de enkelt kan hänvisa till indexet och hitta de mest relevanta uppgifterna när någon söker efter en relaterad term.

Som sådan hjälper sitemaps sökmotorer att upptäcka ditt innehåll men det finns ett knep för att förbättra effekten av det.

 

SEO

Strukturskiss

Gör det inte för komplicerat

Komplicera inte din webbplatsstruktur med dussintals länkar som leder till tunt och kortfattat innehåll. Det kommer bara att leda till att sökmotorerna inte kan indexera din webbplats korrekt och lämnar dig därmed långt ned i sökresultaten. Se till att du håller det enkelt men funktionellt, inte bara för sökmotorer utan också för mänskliga användare. Inkludera en xml-sitemap för att skicka in till sökmotorer och en html-sitemap för att hjälpa besökare att hitta ditt innehåll enklare.

Innan du är klar bör du använda webbplatser som sitemaps.org för att verifiera att din webbplatskarta uppfyller sökmotorernas krav. Många webbplatser kämpar med att då något av dess innehåll indexerat, så se till att du alltid dubbelkontrollerar. Testa själv genom olika gratisverktyg såsom MozBar eller Google Search Console. Här ser du vilka element i ditt innehåll som sökmotorer kan se och indexera.


3. Använd länkankare (anchor links)

Länkankare används vanligen när du skapar sidor med en stor mängd text. Skapa ett index längst upp på webbsidan som sedan länkar till ankare som läggs till viktiga platser i texten. Normalt länkar man till toppen av en sida, ett ankare skapar en länk till ett specifikt och mer relevant område på en specifik sida. E-handel bör innehålla interna länkar för att skapa en bra navigering på hemsidan.

Strukturen och orden är viktiga för att länkar ska ge bra SEO effekt och hjälper sökmotorerna att bättre förstå förhållandet mellan en viss produktsida och resten av webbplatsen. Ord i länkar anger också sidans relevans för sökmotorerna gällande ett visst ämne eller nyckelord. Kontrollera att alla hyperlänkar, ankare och sökord är korrekt optimerade för de ord eller kluster som du optimerar för att bli effektiv i.


4. Inkludera bild ALT-taggar, rubriker och detaljerade produktbeskrivningar

Bilder spelar en central roll för e-handeln idag. Det drar till sig kundens uppmärksamhet på ett effektivt sätt och bidrar till att skapa en känsla i butiken. Förutom att bilderna ska tilltala besökaren måste man idag se till att bilderna också pratar med sökmotorerna.

Trots avancerad teknik, ignorerar eller nedvärderar webbläsare bilder, Flash-filer, Java program och innehåll inom iframes. Det betyder att sökmotorer inte kan läsa bilder vilket innebär att du måste tillföra läsbar information till alla dina bilder du använder. Lägg till ‘Image Alt-tags’ och använd ditt primära nyckelord för att beskriva bilden. Du kan också lägga till en kort mening som innehåller viktiga nyckelord i avsnittet bildbeskrivning.

SEO e-handel

Alt tag är en kort beskrivning av bilden genom sökbara keywords

När det gäller rubriker och beskrivningar vill du att din besökare ska veta exakt vad de tittar på. Rubriker och beskrivningar är viktiga för e-handelns framgång – var tydlig!. Skriv inte skräptext bara för att fylla ett tomt område; Se till att du bara tar med intressant och viktig information, till exempel nyckelfunktioner, priser och tillgänglighet.

Kopiera inte

Du bör också undvika att kopiera tillverkarens information. Lägg istället till din egen tvist av informationen (med nyckelord naturligtvis) för att skapa iögonfallande, unika beskrivningar. När allt kommer omkring vill du att ditt företag och produkter ska stå ut, eller hur?


5. Maximera sidans relevans och hastighet

När det gäller innehåll på e-handelssidor finns det många dåliga exempel på för mycket information och orelaterade länkar och för många  CTA (Call To Action – uppmaning till handling såsom ”läs mer här”). Relevans handlar om att se till att kunder snabbt kan hitta vad de söker när de landar på din webbplats. Om någon klickade på en länk för att se röda klänningar, skicka dem inte till en sida med sportkläder.

Relevans kommer av en bra produktbeskrivning, bra bilder och en tydlig uppmaning till handling (CTA). När människor sliter med att hitta vad de söker, kommer de att lämna din webbplats om den inte fungerar som de förväntat sig.  Det ökar den så kallade avvisningsfrekvensen på din sida. Detta är när besökaren lämnar din hemsida utan att ha besökt andra sidor än den sida hos dig de landat på. Som ett resultat påverkas din SEO och det i sin tur påverkar din rankning.

Det viktigaste idag – mobil hastighet

Precis som sidan relevans är viktigt, så är också webbplatsens hastighet avgörande. Många av oss har upplevt frustrationen att försöka nå en hemsida som tar mycket lång tid att ladda ned. När det händer blir det vanligare och vanligare att besökaren stänger ner sidan och söker sig till en konkurrent.

3 sekunder

Hur snabbt din sida laddas är en viktig rankingfaktor och med modern teknik är en långsam webbplats helt enkelt oacceptabel. Besökare ser ofta långsamma webbplatser som otillförlitliga och 40% överger en webbplats om det tar längre tid än 3 sekunder att ladda. Detsamma gäller om det inte görs snabbt på mobila enheter. Ta bort allt som saktar ner din sida, det vill säga musikspelare, flashgrafik, stora bilder och meningslösa plugins. Hastigheten är en synnerligen viktig rankingfaktor idag, speciellt för mobila enheter.

Det finns flera bra verktyg som du kan använda för att testa sidhastigheten som Pingdom, PageSpeed ​​Tools och GTmetrix.


6. Responsiv och Mobilvänlig

Sist på vår lista men absolut inte minst är mobilvänlig webbplatser. Med så många som handlar online med sina smartphones eller surfplattor måste e-handelswebbplatser optimeras för mobilen.

Googlebots tar väldigt seriöst på webbdesign, så varför inte dra nytta av det? En fullständigt mobil anpassad shop kommer att rankas högre på sökmotorer än en vanlig webbplats som sökts på mobilen. Förändringarna i en responsiv design bör också fungera på flera olika enheter (mobil, läsplatta, laptop). Målet är att skapa optimal visning av siten genom enkel läsning och navigering med minimal storleksanpassning eller scrollande.

Skapande och användande av responsiv webbdesign resulterar i en väsentligt förbättrad användarupplevelse, och med det, kommer en förbättrad konvertering. Om din e-handelsplats inte är mobilvänlig kommer du att missa den snabbt växande mobila publiken, något som kommer att visa sig ödesdigert.

Om du behöver hjälp med att komma igång med din e-handelswebbplats och digitala 
marknadsföringskampanjer, ta kontakt för ett kostnadsfritt samråd. Vi är 
specialiserade på SEO, PPC, Social Media Management, Marketing Automation 
med mera.