Nu kommer Google MUM | WSI EBL
0790 74 81 88

Nu kommer Google MUM

Google MUM

Content,Google,Strategi / 2022-02-03

Google MUM – En av Googles största och mest omfattande uppdatering någonsin

När du idag använde dig av Google stöter du allt som oftast på olika svåra barriärer. Det kan handla om exempelvis språk, där en sökning på svenska inte ger några resultat på andra språk. Du måste också söka genom att använda flera sökningar för att få fram ett bredare svar på din fråga. Detta kommer nu att ändras.

Uppdateringen av Google Multitask Unified Model (MUM) syftar till att svara på moderna krav som ställs på sökningar genom att använda en AI-driven algoritm för att förbättra kapaciteten att söka online.

Generellt kan man säga att Google kommer att sammanställa flera olika medier till ett enda söksvar. De själva uttrycker sig så här “Give You everything that you need in one search”

Google MUM sökresultat i mobil

Multi-modal

I och med detta kommer du nu att tvingas lära dig ett nytt uttryck (som om vi inta har nog i den här branschen): Multi-modal. Det betyder att sökningen förstår och kan tolka informationen från olika medier. Vi kommer att få med bland annat text, bild, video och audio på en och samma gång.

 

MUM klarar flera språk samtidigt

En stor nyhet i denna uppdatering är den ökade förmågan att koppla samman språk. MUM kommer att kunna tolka 75 olika språk (i dagsläget) och du kommer därmed att kunna få träffar från andra källor är dem som skriver på det språk du valt för din sökning. Men vad betyder det i förlängningen? Man behöver inte fundera så länge på det, egentligen. Behovet av att versionera hemsidor på flera språk kommer kraftigt att minska! Enligt Google själva kommer man att helt kunna gå bort från att ha sin hemsida på flera språk. Men som med all annan teknikutveckling – vi får vänta och se.

Enklare jämförelser

Tänk dig att du ska planera din semester. Du vill veta hur väderförhållanden är och vill jämföra två resmål, exempelvis Grekland och Dubai. Detta kommer du nu att kunna göra i en enda sökning. Tidigare fick du själv göra sökningarna och skapa din egen jämförelse av det du hittade.

Inte bara kommer en enda fråga att räcka för att ta fram temperaturer för varje land, utan söksvaret kommer att erbjuda mervärdesinformation om varje land som den vet att folk kan ha sökt vidare på. Det kan innehålla relevanta jämförelser mellan de två länderna, såsom vaccinationer eller visuminformation, klädkoder eller användbar information som Googles AI-styrning känner igen och som då bedöms som lämplig för just denna sökning.

Hur måste vi som företag anpassa oss till MUM?

Det kommer fortfarande att vara högkvalitativt innehåll som klarar sig bäst. Öppna upp  för jämförelser och relaterade ämnen i er kommunikation. Innehållet måste som idag svara på frågor och ge rätt nivå av mervärde. Men använd fler multimediaformat så att MUM lägger märke till dig. Skriftligt innehåll, inklusive blogginlägg och artiklar, är fortfarande nyckeln till att fånga uppmärksamhet. Det blir viktigare att stötta detta med poddar, bilder, ljud och videoinnehåll.

 

I Don't Need Google My Mum Knows Everything Apron | DadShop

Vad betyder det att MUM är på väg?

Betyder nu detta att vi står inför en värld där internet fungerar utan hinder? Kommer vi att kunna få en mer global upplevelse genom att MUM tar in fler alternativ än dem som du når med din sökning idag? Nog verkar det så, men det får tiden utvisa. Vi kan i dagsläget inte svara på alla frågor och som med all annan utveckling kommer detta att korrigeras och ändras över tid.

Flerspråkig SEO?

JA, det kan absolut komma att ändra på det sätt som vi idag arbetar med vår SEO. Vi får se iden an, men med en flerspråkig sökmotor ändras definitivt spelplanen. Vi ser också att det finns goda möjligheter att bli starkare lokalt för de företag som har behov av detta.

Men till syvende och sist kommer det fortfarande vara avgörande vilken kvalitet man har på sitt innehåll. Fortsätt att bygga expertis och auktoritet på din egen marknad, det kommer att bli allt viktigare i framtiden.

Men visst verkar det spännande?

Kontakta oss på WSI – vi ger dig gärna en gratis konsultation!