Landningssidor - en undervärderad guldgruva | WSI EBL
0790 74 81 88

Landningssidor – en undervärderad guldgruva

Checklista landningssidor


Öka din konvertering utan att din kampanj blir dyrare

Många är de företag som lägger både pengar och tid på att optimera och testa olika texter, bilder, erbjudanden och format på sina Google Ads eller Facebook kampanjer. Man driver massor med trafik till en sida som allt oftare är anpassad för just att ta emot en kampanj. Men där slutar tyvärr allt som oftast arbetet. Varför gör det då det? Kort sagt finns det tre anledningar:

Företaget känner inte till hur stor påverkan en landningssida kan ha

Detta är något som jag ofta möter när jag pratar med företagens marknadsansvariga. Men vet att det finns riktigt bra testmöjligheter för annonseringen både hos Google och Facebook. Man känner till och med till att det finns “Responsive search ads” som är ett utmärkt redskap för just testande.  Men i allt detta testande av olika texter och budskap glöms ofta landningssidorna helt bort.

När jag arbetade som CMO för Bonnier Publications hade vi en medarbetare anställd bara för att testa landningssidor. De resultat som uppkom genom detta betalade dennes lön många gånger om. Vi kunde med samma budskap och text förbättra konverteringen på en kampanj med upp till 300 % bara genom att hitta en optimal landningssida. Stanna gärna här och tänkt en stund. Vad skulle detta kunna innebära för ditt eget kampanjresultat? Nu säger jag inte att man når dessa förbättringar varje gång. Det skall till många tester för att bli klok på det och det, eller som en klok tänkare uttryckte det: “Sometimes you win, sometimes you learn”.

Bara en sån sak som att anpassa landningssidan efter målgruppen. Hur många av er har testat att byta bild eller lägga till en video för en viss typ av målgrupp?

Man vill inte testa landningssidan samtidigt som man testar kampanjer

Här finns det naturligtvis en sanning. Man ska inte testa flera saker samtidigt och grupperna man testar på måste vara stora nog. För mig handlar detta om en mer långsiktig kampanjplanering. För att nå en hög effektivitet är det viktigt att man tar en sak i taget och låter hela kampanjstrukturen följa en plan. När du har nått en viss CTR (Click Through Rate) är nästa steg att få till konverteringen. Han är erbjudandet naturligtvis avgörande. 25 % rabatt kommer att slå 10 % rabatt  – men det visste vi redan innan (det händer att det inte sker, men det får bli en annan blogg om anledningarna till det).  Men om du vill ha en konvertering som är optimerad måste ett testande av landningssidor ta vid.

 

bra landningssidor

 

Företaget eller dem som arbetar med landningssidorna har får dålig kunskap om konvertering

Allt hänger naturligtvis ihop och ett företag som har dålig kunskap om det, testar sällan. Dock springer jag med jämna mellanrum på företag som faktiskt jobbar med det, men inte har förstått hur konverteringen fungerar. Exempelvis ser man ofta e-handelssiter som har en oändlig massa information till en kund under själva köpet. Det kan vara tillägg, extra erbjudanden eller andra störande moment.  Oftast är felet att man ger kunden för många valmöjligheter på fel ställen. Se till att det är en enkel och tydlig process, och visa vad du vill att kunden skall göra – ge dem inte fler val.

Detta tar tid – tålamod är nödvändigt

När man testar sig fram är det helt avgörande att man testar en sak i taget och att man vet var kunden befinner sig i sin resa mot det mål som du som företagare satt upp. Det är helt nödvändigt att man skapar en plan och ser till att testa klart ett steg innan man ger sig på nästa. En landningssida är en komplex enhet som kräver många överväganden och en hel del förståelse för hur kunderna tänker och reagerar. Det värsta är att ibland reagerar de inte alls som man tänkt sig – både till glädje och förtret. För information om hur vi arbetar med landningssidor – läs vidare här.

Bra landningssidor WSI

Ta fram mobilen

Ett sista råd som jag tror kan vara det viktigaste av dem alla är att ta fram mobilen och se till att din landningssida är anpassad för ett köp eller en registrering via den. Upp emot 85 % av alla köp göras via mobil. Andelen är klart högre för B2C än B2B som ofta fortfarande har en stor andel laptop köp. Du kommer inte att lyckas om din kampanj inte avslutas med en riktigt bra mobil landningssida.

Jag har genom mitt nätverk WSI en utmärkt “kom ihåg” lista att plocka fram när man skapar en landningssida. Den består av 25 korta punkter att se på innan du går live. Om du är intresserad av lista sänder jag den gärna till dig. Maila mig på erik@wsiebl.com för ditt eget ex.