Hur påverkas Sverige av Black Friday? | www.wsiebl.com
0790 74 81 88

Hur påverkas Sverige av Black Friday?

BLACK FRIDAY STATISTIK

E-handel,Strategi / 2019-11-26

Planerar du dina inköp efter Black Friday?

Den kom som ett yrväder under 2013 och började tag i våra svenska plånböcker under 2014. Idag är “Black Friday” ett allmänt fenomen som växt år från år.  Använder du själv Black Friday för att planera dina inköp? Väntar du med dina inköp till dess?

Vi kan se att på Google har antalet sökningar på “Black Friday” ökat från 2013 och framåt. Det är en stabil årlig ökning – och det ska bli spännande och se om denna fortsätter eller om det nått sin pik.

Black friday statistik Sverige

Källa: Google

 

Svensk handel har under 2018 genomfört en omfattande undersökning kring Black Friday i Sverige och har kommit fram till en hel del intressanta resultat. Här nedan tar jag upp några av dem.

Black Friday – Köparna

Nästan varannan handlar

På frågan “planerar du att handla på Black Friday-rean” svarade 47 % av de tillfrågade ja (17 %) eller ja förmodligen (30 %).  Inte förvånande siffror i sig med tanke på den hype som varit de senaste åren. Det finns helt klart en medvetenhet kring att det kan löna sig att kolla upp de erbjudanden som dyker upp.

Man kan i samma statistikunderlag se att männen (52 %) är mer benägna att handla än kvinnor (43 %).  Varför är det så? Mer manliga produkter? Ja – möjligen.

Något annat som skiljer könen åt är hur de använder Black Friday  – alltså varför köper de.

Vid en fråga till dem som svara ja på att de köper, visar det sig att väsentligt fler kvinnor använder Black Friday till att köpa julklappar. Är killar mer själviska? Det låter jag dig fundera över…..

Julklappar black friday

Andel av de som köper på Black Friday som gör det för att handla julklappar.

 

Black Friday – Handlarna

Man kan i alla fall konstatera en sak: Black Friday är viktigast för e-handeln. Nästan varannan e-handlare uppger att den är viktig för för den totala försäljningen. Vid en fråga kring vilka tider/högtider som är viktiga för handeln fick man ett tydligt svar. För e-handeln är Black Friday lika viktig som julförsäljningen. Detta skiljer de olika butiksformerna en hel del. För butiker med sällanköpsvaror framstår mellandagsrean som den näst  viktigaste perioden på året efter julen.

Black friday Sverige

 

Är det lönsamt?

Jag funderar ibland på om det verkligen finns lönsamhet i allt det som säljs under den här perioden. Har handlarna sådana marginaler att man kan sänka priserna så pass mycket? Nu vet jag naturligtvis att man säljer vissa utvalda produkter riktigt billigt, och ofta är det utgående modeller. Men ändå?

Vid en direkt fråga svarade handlarna ca 70 % av handlarna att deras lönsamhet är oförändrad. I grafen nedan ser man att det bara är var 1o:e som handlare anser att de försämrar sin lönsamhet. Detta gäller främst sällanköpshandeln.

Lönsamhet

 

Är e-handeln redo?

När vi ser hur viktig Black Friday är är min stilla undran – har e-handlarna optimerat sina sidor så att de får ut den bästa konverteringen av sina besökare? Tyvärr är svaret i de flesta fallen nej.

Det är en försvinnande liten andel av marknadspengarna som läggs på konvertering och insatser för att se till att hemsidan är effektiv.  Vi ser att det inte är mer än några få procent som som faktiskt läggs på detta.

Det finns en så stor effekt att hämta om man kan de grundläggande detaljerna och ser till att kunden lotsas rätt och att landningssidan gör jobbet. Man kan med lätthet öka konverteringen med flera hundra procent om man träffar rätt. Jag har själv varit med och sett skillnader på över 300 % bara genom att lägga till en video på landningssidan. Men det finns enklare knep än så.

Det är så få som 48 % som överhuvud taget anpassar sin landningssida i en kampanj som man betalar dyrt för. Det är verkligen att bränna pengar i onödan. Läs gärna mer om anpassade landningssidor här.

Hör gärna av er till oss på WSI om ni har några undringar kring att optimera och se till att förbättra resultat. Vi hjälper gärna till!

 

Källor: Svensk Handel 2018, Google, WSI