Hur mycket ska du våga satsa på Google Ads? | www.wsiebl.com
0790 74 81 88

Hur mycket ska du våga satsa på Google Ads?

Google Ads WSI

Google,Marknadsföring / 2019-04-16

Hur ska du gå tillväga för att skapa bra och lönsamma kampanjer via Google Ads?

Lättare sagt än gjort – som alltid. Men nu tänkte jag dela med mig av två saker som jag lärt mig på vägen till framgångar via Google.

Google Ads (tidigare känt som Google AdWords) är ett kraftfullt annonsverktyg för små och mellanstora företag. När vi pratar med potentiella kunder eller föreläser om  Google Ads, kommer alltid denna fråga förr eller senare: Hur mycket ska jag spendera i Google Ads?

Som jag var inne på i början – den frågan besvaras med två delar:

Steg 1: Starta med en testbudget!

Testbudget Google Ads WSI

När du precis börjat ska du inte investera för mycket, eftersom du inte vet vad som kommer att fungera. Du är i testläget. Det är möjligt att din första testkampanj blir lönsam, men du kan lika gärna nå break even eller förlora lite pengar.

Du gör egentligen en marknadsundersökning

Vi har skapat många kampanjer som var lönsamma direkt i starten, men du borde inte förvänta dig att detta ska hända. Istället bör din tankegång vara att du investerar i marknadsundersökning.

Med din första test lär du dig vilken annonstext som fungerar i din målgrupp, och du lär dig också vilka sökord som konverteras till kvalificerade kunder. Dessutom kan du testa vilken kommunikation på dina landningssidor som fungerar bäst för att konvertera klick till bra leads och till och med kunder.

Storlek på testbudget?

Hur stor ska din testbudget så vara? Du kan ungefär beräkna din testbudget genom att multiplicera antalet sökord du vill testa med kostnad per klick och med minst 100 klick. Som en allmän regel vill du få minst 100-200 klick på ett nyckelord för att avgöra om det har en god potential att bli en succé. 

Så, till exempel, om du ska testa 10 nyckelord med ett kostnad per klick på 10 kr, rekommenderar vi att du planerar en testbudget på 10 000 till 20 000 kr. Mest sannolikt kommer du att behålla och ta bort sökord, annonser och målsidor från detta inledande test. Under tiden som  resultaten kommer in, kommer du att “beskära” din kampanj – behålla vinnarna, släppa förlorarna – för att få din kampanj så effektiv och lönsam som möjligt.

WSI marknadsföring

Strunta sen i budgeten…..

När din kampanj är lönsam  – varför jobba med en fast budget? De mest framgångsrika annonsörerna följer inte sin marknadsbudget slaviskt. De vet att effektiv annonsering är en av de bästa investeringarna de kan göra i sin verksamhet.

Tänk dig: Om du investerar 10 kr i Google Ads och får  13, 20, 30 eller  50 kr i  i gengäld, varför skulle du då lägga ett lock på? Förutsatt att du vill växa ditt företag och/eller dina marginaler, ska du låta investeringen löpa så länge som möjligt.

Lägg fokus på ROI  – inte kostnaden!

Om du vill vara den dominerande annonsören på din marknad kan du inte bara fokusera på att hantera kostnader. Du måste också fokusera din energi på att maximera avkastningen på investeringen (ROI) på din marknadsinvestering.

Kunder till oss som förstår sig på detta tankesätt kommer ofta tillbaka och vill att vi ser på nya möjligheter under tiden som kampanjen körs. Det är en stor skillnad jämfört med dem som inte ser helheten utan fokuserar på att få ut så mycket som möjligt till en en fast CPC.  

WSI Google Ads

Steg 2:  Optimera din EPC – inte din CPC

Allt för många stirrar sig blinda på den kostnad per klick (CPC) som en kampanj skapar. De försöker skapa bättre annonser för att  så att de kan skapa billigare klick. Det innebär att man lägger krutet på att få ner CPC och därmed spara pengar eller i bästa fall få in några extra kunder inom ramen för satt budget.

MEN DET ÄR BARA HÄLFTEN AV EKVATIONEN!

Självklart borde du alltid leta efter sätt att göra annonseringen effektivare. Men att minimera CPC är INTE där den verkliga hävstången ligger.

Fokus på rätt saker

Som annonsör ska du i stället fokusera på EPC (earnings per click). Det ger en väsentlig mycket bättre effekt och det utnyttjar Google Ads på ett effektivare sätt!

Om du har lyckats skapa den högsta EPC inom ditt marknadssegment kan du bjuda över dina konkurrenter och få fler klick, fler leads och fler kunder. Det är så du vinner det annonsspel som kallas Google Ads!

WSI ROI

Hur räknar jag ut EPC?

Det är en enkel beräkning:

Multiplicera bara konverteringsgraden (d v s andelen som klickar och som sedan blir kunder) med värdet av en ny kund (intäkter – direkta kostnader).

Således: Värdet av en ny kund x konverteringsgraden

Exempel: Om du har ett värde på 1 000 kr på en ny kund och du har en konverteringsgrad på 1 % får du en EPC på 10 kr.

Det betyder i realiteten att du kan annonsera lönsamt för upp till 10 kr/klick.

Men vad händer då om din EPC går upp till 15 eller 20 kr? Tja, du kan lönsamt öka dina bud och få mer marknadsandelar. När vi kan öka buden med 50% eller 100%, får du vanligtvis mycket mer än 50% eller 100% mer trafik (vi har i många fall sett en multiplikatoreffekt).

Så om du verkligen vill slå dina konkurrenter genom Google Ads, måste du fokusera på att maximera din EPC.

Hur behöver jag tänka?

En del i detta är att du som företagare eller marknadsförare måste ha koll på vad en ny kund är värd för dig. Många begränsar denna beräkning till den specifika kampanj som vi talar om, d v s den vinst som uppkommer är enbart för den insats som görs just idag.

Vad är en kund verkligen värd?

Men vad sker med dina kunder efter det? Kan det vara så att du säljer mer till dem i ett senare skede i kundens livscykel hos dig och ditt företag? Vad är den nya kunden då värd för dig?

Lär dig mer om din verksamhet

Genom att arbeta med EPC får du inte bara möjligheten att ta marknadsandelar, öka din försäljning och skapa en bättre grund att stå på. Du lär dig också tanken kring det verkliga värdet på en ny kund och hur din verksamhet fungerar i ett lite längre perspektiv.

Genom detta kan du sedan arbeta vidare med att få varje kund så lönsam som möjligt – det ger en fantastisk hävstångseffekt! Ju högre värde du kan sätta på en ny kund, ju bättre EPC får du – alltså får du ett större investeringsutrymme och möjlighet till fler kunder och ökade intäkter.