Content strategi – enkla steg som hjälp på vägen | WSI EBL
0790 74 81 88

Content strategi – enkla steg som hjälp på vägen

Content strategi – enkla steg som hjälp på vägen

Content / 2017-10-26

Hur kan jag skapa en strategi kring content?

Frågan är mer än berättigad nu när allt pekar på att vinnarna kommer att vara dem som bemästrar denna konst. Inte bara för att det belönas av Google utan också för att kundupplevelsen ökas markant. En genomarbetad plan for hur du använder content kommer att skapa många fördelar på flera plan -så låt oss dyka in i hur man strukturerar en sådan satsning! Detta är första delen av två.

 1. Börja alltid med VEM det är du skriver till.

  Skapa en så kallad “Persona”, d v s en målkund/läsare som är kärnan i dina kommunikationsmål. När detta är klart är det i allmänhet mycket enklare att hitta ämnen att skriva om, ämnen som berör just den grupp du försöker nå/påverka. Det finns många bra mallar när du skapar din persona, här får du en länk, men sök gärna efter alternativ: https://offers.hubspot.com/persona-templates

 2. Vilket är det problem som din text kommer att lösa eller förenkla?

  Det är viktigt att du vet vad din läsare befinner sig och vad de söker i din text. Vilka problem eller tankar är aktuellt i gruppen du valt? Se till att rikta dig mot dessa problem och skriv lösningsorienterat.

 3. Se till att din text blir unik.

  Det finns ofta mycket texter som passar in på det som söks. Tänk på hur du kan göra din text unik och intressant i jämförelse.  Ibland räcker det med bra länkar eller något kopplat till ämnet som går att ladda ned.

 4. Vilket format kommer du att arbeta med? Det finns mängder med format – här nedan ser du några exempel att fundera över:

  1. Vlogg
  2. Step-by-step
  3. Case study
  4. White paper
  5. FAQ
  6. Webinar
  7. Mind maps
  8. Guides
  9. Polls
  10. Quiz
  11. Podcasts
  12. Giveaways
  13. m-fl
 5. Genom vilken kanal kommer jag att publicera mitt material?

  Egentligen en självklar sak att ta upp innan starten, men det finns många aspekter att ta hänsyn till. Det mesta  bygger på den persona som skapats för att visa på målgruppen, och denna har ofta preferenser när det gäller media som de föredrar.

 6. På vilket sätt skall du ta fram underlaget och hur ofta ska du publicera material?

  Det kan vara en sak som kan komma att ställa nya krav på teknik och program. Det finns många som idag ger dig en möjlighet att köpa innehållsproduktion och publicering, vilket kan vara ett alternativ. Vi på WSI har detta som en av våra många services, så hör förna av dig med frågor.

I nästa blogg kommer jag att skriva om de 7 steg som är bra att känna till när man skall skapa en hållbar content strategi.