Är optimering via sökords SEO på väg att dö ut? | WSI EBL
0790 74 81 88

Är optimering via sökords SEO på väg att dö ut?

SEO

SEO / 2018-06-04

Svaret på den frågan är naturligtvis nej, men det har ändrats rejält bara det senaste året. Sökord är fortfarande relevanta, men SEO har blivit alltmer komplext allt eftersom Google blivit smartare. Dagarna med enbart sökordsoptimering är borta, nu är det “rich content” som gäller!

SEO vs Optimerat innehåll – Vad är skillnaden?

Om man ska förenkla det en aning, innebär det att du ska fokusera på ett ämnesområde i stället för att inrikta dig på specifika sökord. Nu måste man tänka “innehållsoptimering” i stället för “sökordsvolym.”

SEO

Men vad är innehållsoptimering egentligen?

Vi kan till att börja med konstatera att sökningar idag blir alltmer semantiska. Det är viktigt att förstå att samband mellan ord och fraser är ramverket för innehållsoptimering. Det innebär i sin tur att för att lyckas inom en viss nisch eller något mer utvalt område,  måste innehållet vara djupt och fokuserat kring just det som sökningen verkligen eftersöker. Varje ämnesområde kan delas in i mindre delar, underrubriker,  som också måste täckas in i din text.  Detta för att du som innehållsleverantör skall kunna bygga ett bra anseende in din speciella nisch.

Optimering av innehåll är med andra ord idag en svårare konst än tidigare. Du behöver täcka in fler vinklar kring dina sökord, och visa att det finns en djup och väl genomarbetad kunskap. Du måste visa att du verkligen är en expert inom området, kort och gott.

 Optimera innehåll – hur går man tillväga?

I princip är det två delar som måste fungera:

Vilket mål har du med ditt innehåll? För att nå målet behöver du ta fram sökord/nyckelord som varje sida skall handla om. För att vara effektiv är det bra att starta med de sidor som du anser vara viktigast.

Gör en grundlig research. Identifiera din huvudmålgrupp och försök se till vad de egentligen söker efter.

Börja med att gruppera sökorden så att de som har liknande syfte grupperas i ett kluster. Exempel: Du vill skriva en sida om “C-vitamin”. Vad är det folk letar efter som söker efter C-vitaminer?

Gör en sökning och kika på topp 10 resultaten hos Google för att se vilka ämnesområden de omfattar.

Här ser vi att vi kan dela in sökresultatet i exempelvis kategorierna “Källa”, “Effekter” samt “Fakta”.

Källan till C-vitamin söks förmodligen med avsikten att hitta rätt för att öka sitt intag genom att äta rätt sorts produkter

Effekten söks säkerligen för att lära mer om C-vitamin och hur man genom intaget förbättrar både sin kropp och sin förmåga.

Fakta ligger mer för dem som vill veta lite mer, det kan exempelvis vara skolungdomar.

Bemästra helheten

När detta är gjort gäller det att skapa “kluster” av innehåll som besvarar de tänkta kundernas/läsarnas frågor, som vi tidigare kommit fram till. Börja sedan med att skriva en mer generell text. Länka efter det sedan till de olika underrubrikerna i texten genom internlänkar, så att frågorna som varit grunden till klusterbildningen besvaras.

Ett exempel här kan vara: “Vad är C-vitamin”  – “källor till C-vitamin” – ” effekter av C-vitamin” o s v.

Du måste med andra ord ta med kundens avsikt med sin sökning i din beräkning, något som kräver mer långsiktiga och djupgående insatser än tidigare. Genom detta arbete hjälper du dessutom sökmaskinerna att se just din avsikt, något som tillsammans med andra mer traditionella SEO faktorer kommer att ge bra resultat.

Kom ihåg att detta bara är en del av innehållsoptimering. Kundens upplevelse på sidan (UX) samt relevant och strukturerat A/B testande är andra viktiga parametrar om man vill nå en långsiktig framgång.

Vi inom WSI arbetar hela tiden för att optimera våra kunders möjligheter att både finna och behålla sina kunder via digitala medier. Innehållsoptimering är en av de delar vi fokuserar våra insatser på – läs mer om vår egen produkt Adaptive SEO.