6 anledningar till varför du behöver en strategi för Sociala Medier | WSI EBL
0790 74 81 88

6 anledningar till varför du behöver en strategi för Sociala Medier

Strategi sociala medier


Inledningsvis vill jag bara så fast att varje:

  • Åldersgrupp använder sociala medier
  • Inkomstnivå använder sociala medier
  • utbildningsnivå använder sociala medier
  • Plats (landsbygd, förorts, urban/city) använder sociala medier
  • Och slutligen loggar de sannolikt på varje dag

Om det inte övertygade dig om att du bör ha en strategi för Sociala Medier så kommer här sex bra anledningar som kommer att få dig att starta redan idag:

 

 # 1:

Öka varumärkesigenkänning och förtroende.

Strategi sociala medier

Verkligheten idag är att dina möjliga kunder kollar online innan de fattar köpbeslut. Vart vänder de sig då? Google är självklart en av de bästa platserna att söka,  men många vänder sig också till Facebook och andra sociala medienätverk. Detta för att se om ett företag är etablerat där, vilket man förväntar sig.

Det finns tre sannolika resultat i samband med att en möjlig kund letar efter dig online:

  1. De hittar ingenting och förlora därmed omedelbart förtroende för dig och ditt företag.
  2. De hittar dina sociala medier, men de är inte aktiva. Återigen har du förlorat några viktiga förtroendepoäng.
  3. De hittar dina sociala medier, ser att du är aktiv och lär dig mer om företagets kultur och värderingar. Detta leder till ökat förtroende och mer varumärkesigenkänning, eftersom sociala medier ger dig möjlighet att koppla dig till dina potentiella kunder på en djupare nivå.

# 2:

Öka synligheten i Google

Som nämnts ovan söker dina prospekt redan i Google för att hitta information om ditt företag. En av fördelarna med att konfigurera profiler i sociala medier är att det låter dig äga den första sidan av Googles sökresultat. Med det menar jag att du syns med webbsidor du själv kontrollerar.

Sök till exempel ditt företagsnamn och granska Googles första sida. Om du har en Facebook-sida så är chansen stor att sidan rankas på första sidan. Om du också har en LinkedIn- och Twittersida rankas de också högt. Ju fler sidor du kontrollerar i sökresultaten desto bättre eftersom det ökar chansen att en möjlig kund kommer att klicka på en av dina sidor.

Marknadsföring genom sociala medier kan dessutom hjälpa till att förbättra din webbplats sökmotorresultat för andra ord förutom de du arbetar med som nyckelord. Sociala medier ger din webbplats mer exponering, vilket leder till fler länkar från andra webbplatser, vilket i sin tur kan öka din rankning.

Men social mediemarknadsföring handlar som bekant inte bara om att driva trafik till din webbplats …

# 3:

Öka webbsidans konvertering

Jag har redan nämnt ovan hur marknadsföring i sociala medier skapar möjlighet för ditt varumärke att koppla dig till dina potentiella kunder på en djupare nivå än andra kanaler kan. Med andra ord ger sociala medier ditt företag en personlighet, som naturligtvis kan leda till högre varumärkeslojalitet och ökad nivå på konverteringar.

Strategi sociala medier

Är inte sociala medier också en form av ”socialt bevis” på din kunskap? När användare följer, gillar och delar dina uppdateringar, är det ”socialt bevis” för att andra människor känner till och litar på dig och ditt företag.

Slutligen är sociala medier ett utmärkt verktyg för att hålla dina kunder och leads uppdaterade,  och därmed hålla dig ”Top Of Mind”. Vi vet alla vikten av att kommas ihåg, sociala medier är en bra kanal att göra det genom.

# 4:

Minska avhoppen och öka hänvisningarna

Låt oss inte glömma vikten av att följa upp med våra kunder!

Genom att använda sociala medier skapar du en löpande kontakt. Denna gör att avhoppen minskar, du får fler order från en redan befintlig kund, fler rekommendationer samt fler online-omdömen.

# 5:

Upprätta fler partnerskap

Strategi sociala medier

Först nämnde jag det faktum att dina potentiella kunder undersöker ditt företag online. Därför bör det inte komma som en överraskning att höra att potentiella partners gör samma sak …

Därför kan sociala medier antingen hjälpa eller skada dina chanser att hitta effektiva och lönsamma samarbeten/partners.

För det andra är potentiella partners mer mottagliga för tanken på att dela innehåll (artiklar, webbinarier, videor). Detta hellre än att bilda ett referenspartnerskap. Det är helt enkelt mycket lättare och mindre riskabelt att dela innehåll. När du jobbar tillsammans är det en mer naturlig övergång för att diskutera ett närmare samarbete innehållande exempelvis direkta rekommendationer.

Naturligtvis bygger denna strategi på ett bra innehåll, men det är inget problem om du redan är aktiv på sociala medier och publicerar genomarbetat innehåll löpande.

# 6:

Diversifiera din marknadsföring

Sist men inte minst bör företag använda sociala medier som ett sätt att diversifiera sig. Om du och ditt företag enbart förlitar er på bara en eller två marknadsföringskanaler är ni extremt utsatta och kan snabbt tappa mark.

Digital strategi

Vi har alla hört historier om att Google uppdateringar helt slår ut företag eller segment, vilka som tidigare rankades högt i sökresultaten. Marknadsföring kommer att fortsätta att bli dyrare och dyrare eftersom nya kapitalstarka konkurrenter kommer in på marknaden. E-postmarknadsföring blir inte lättare med alla spamfilter och Gmail sorterar automatiskt bort e-postmeddelanden. Min poäng är att ingen taktik är säker. Den enda vägen till långsiktig framgång är genom att diversifiera din marknadsföringsstrategi för att inkludera en strategi som också innehåller sociala medier.

Behöver du rådgivning eller lite inspel och nya idéer? Hör av dig till erik@wsiebl.com för ett inledande snack!