0790 74 81 88

4 anledningar till att småföretagare bör använda Google Analytics

Google Analytics

Google,SEO / 2018-08-10

Varför Google Analytics?

Google Analytics är ett verktyg som utvecklats för att hjälpa ansvariga att förstå deras hemsidas trafik. Den informationen är mycket värdefull och den bör tas tillvara av både stora och små företag.

En av huvudanledningarna till att Google skapade detta verktyg är för att förse ägarna till hemsidor med information om sökningar online. Detta hjälper inte bara ägarna att förstå sin målgrupp, utan ger också besökarna en bättre upplevelse på de sidor som Google rankar högt. Om du tvekat att använda Google Analytics tidigare kan du ha missat en stor mängd värdefull information. Den hade kunnat skapa mer trafik och givit en mer djupgående förståelse för den potential som finns i de besökare som besöker din hemsida.

Här kommer fyra anledningar till att du ska bör använda Google Analytics (GA) för att guida din firma till en effektiv marknadsstrategi.

1. Google Analytics ger information om vilka marknadskanaler som skapar trafik

Google Analytics ger dig direkt information om vilka källor som dina besökare kommer ifrån när de besöker din hemsida. Exempelvis kan du får en stor del av din trafik från sociala medier eller kommer de från organiskt genom sökord/sökfraser. Genom att förstå varifrån trafiken kommer kan du anpassa dina kampanjer eller insatser så att mer trafik skapas från varje källa. Det kan till och med hjälpa dig att skapa trafik från nya källor.

Låt oss säga att du kör en Facebookannons under en viss tid och ser att du genom detta ökar din trafik med 25 % från Facebook. Denna kunskap kan sedan användas för att köra annonsen igen, eller ett liknande upplägg för att bibehålla en jämn ström av besökare över tid.

En annan situation kan vara att du ser att du inte får så mycket trafik från organiska sökningar som du vill ha. Du börjar då lägga till innehåll på din site och kan månaderna efter det se en tydlig ökning i den organiska trafiken. Denna insats har alltså varit lyckosam och du förstå att du bör fortsätta månaderna efter att tillföra mer innehåll till din hemsida. Den här typen av information kan hjälpa dig att prioritera din tid och dina investeringar.

Google Analytics kan inte bara ge dig information om trafiken, den kan också ge info om leads och försäljning.

Google Analytics

2. Visa dig vilka marknadskanaler som är mest lönsamma.

En landningssida som sätt upp med en konverteringsmål i GA hjälper dig att bedöma vilka marknadskanaler som är mest produktiva och lönsamma.

Låt oss säga att du sätter upp en annons i Google Ads (f.d. Google AdWords) och att länken i din annons går till en anpassad landningssida. Denna sida samlar upp information om kunderna så att du kan sända ut en gratis guide av något slag. Google Analytics kommer att visa dig vilken annons som sänt kunden till landningssidan samt hur många som fullföljer formuläret.

Du kan också se vilka andra sidor som länkar till dig (referrals). Om någon länkar till en produkt eller service på din hemsida kan du se antalet konverteringar.

Med Google Analytics kan du också se hur många besökare som besöker de olika sidorna som finns på din hemsida. Man kan också följa det mönster (path) som de följer. Man kan samtidig se var de lämnar din hemsida.

Genom denna data i kombination med information om konverteringsnivåerna kan du öka effektiviteten på din hemsida och därmed bli mer lönsam.

3.Ge dig information om din hemsidas demografiska profil

När du lär känna din hemsidas demografi får du en bild av om din marknadsinsats drar till sig rätt målgrupp.

Genom att veta vem som besöker din hemsida kan du bättre förstå vad du behöver göra för att bättre nå din huvudmålgrupp. Om du exempelvis vill sälja en App för Android vill du undvika att dra till dig besökare med iOS enheter, eftersom att chansen att de konverterar är försvinnande liten.

Det är viktigt i det här läget att veta vilken huvudmålgrupp som är din primära måltavla, för att inte slänga bort pengar på kampanjer till fel målgrupp. Google Analytics ger dig information om ålder, kön, plats samt intressen på dem som besöker din hemsida. Genom att se på demografin på din hemsida kan du relativt enkelt se om du verkligen når ut till din tänkta målgrupp. I bästa fall ser du att du faktiskt har fler lönsamma målgrupper att rikta dig mot.

 

4. Ge dig information för att analysera dina bästa sidor

Google vill att du skall veta vilka sidor som har flest besökare samt vilka sidor som besökarna spenderar mest tid på. Det betyder att du kan arbeta med de andra sidorna om du har behov av det.

Du kan göra det genom att gå till Beteende -> Webbplatsinnehåll i Google Analytics. Om du vill se vilka sidor som genererar mest SEO trafik kan du se på Beteende -> Webbplatsinnehåll -> Målsidor och använda en sekundär dimension Trafiktyp.

Genom att titta på detta resultat kan du se vilka sidor som redan nu genererar mest organisk trafik från SEO samt se hur bra de konverterar. Du kan sedan göra förbättringar för att skapa mer trafik och fler konverteringar.

Så du som är småföretagare och inte använder dig av den informationen som du faktiskt redan har – se till att börja nu!

Vi på WSI arbetar med att hjälpa små och medelstora bolag att bli mer effelktiva digitalt – ta in fler kunder och tjäna mer pengar. Om du ser en möjlighet att förbättra er situation – hör av er till oss för ett förutsättningslöst möte som bara kommer att handla om er.

Maila på erik@wsiebl.com eller ring 0790-74 81 88 - eller FYLL I KONTAKTFORMULÄRET 
så hör vi av oss!


Please follow and like us: