3 Steg som hjälper dig att förbättra ditt digitala ROI | wsiebl.com
0790 74 81 88

3 Steg som hjälper dig att förbättra ditt digitala ROI

Förbättra ROI WSI

Marknadsföring / 2019-01-21

Jag får ibland följande fråga, “Vad kan vi göra för att förbättra avkastningen på våra marknadsinvesteringar?”

Som för alla allmänt ställda frågor om marknadsföring, finns det inget svar som passar alla. Stegen för ditt företag kanske inte är samma för mitt företag och vice versa. Allt beror på din nuvarande situation, vilja att investera, konkurrenssituation m.m.

Så den dåliga nyheten är att jag inte kan ge dig ett definitivt, specifikt svar på frågan utan att veta mer om detaljerna i ditt företag.

Den goda nyheten är att jag ska kan ge tips om hur du själv kan se på din situation – tre enkla steg:

Steg 1. Identifiera vad som fungerar idag

Var kommer din försäljning från just nu? Fungerar sökannonsering? Vad sägs om sökmotoroptimering (SEO)? Sociala media? E-postmarknadsföring?

Om du känner dig vilsen, oroa dig inte, du är inte ensam! De flesta företag som jag pratar med kämpar för att identifiera vilka marknadsföringskanaler som lönsamt driver trafik och försäljning. För att göra det måste man ha sett till att ha bra underlag för att bedöma kampanjer, vilket många inte lägger tillräckligt med tid på. Se till att skapa en bra modell för kampanjanalys.

Förbättra resultat WSI

För att vara tydlig pratar jag inte om webbplatstrafik. Bara för att du får tusentals besökare från en marknadsföringskanal betyder inte att det fungerar. Jag pratar om konverteringar som leder till försäljning. Och det enda sättet att prata om konverteringar är att ha konverteringsspårning installerad på din webbplats.

Det är steg ett. Installera konverteringsspårning och granska sedan data för att identifiera vad som fungerar. Gör sedan en beräkning för att se helhet och resultat.

Låter enkelt nog, eller hur?

Steg 2. Identifiera din flaskhals

I steg 1 bestämde du vilka marknadsföringskanaler som driver som driver mest pengar in till dig. Nu är det dags att gräva lite djupare för att se hur vi kan förbättra det som redan fungerar.

Frågan vi vill svara på är ”var är din försäljningstratt som smalast?” Med andra ord, var är flaskhalsen? Vad hindrar dessa marknadsföringskanaler från att generera ännu mer kunder och därmed intäkter?

Det är som att vika en vattenslang – tillförseln av vatten minskar ju mer du böjer den. Vi måste se till att slangen är rak så att (kunderna) vattnet rinner utan hinder.

Flaskhals WSI

För att hitta flaskhalsproblemen måste du dokumentera hela din försäljningstratt. Med det menar jag att du skriver ner varje steg i försäljningen från när en person landar på din webbplats till när de blir betalande kund. När du har kortat din försäljningstratt, gräver du in i dina analyser för att se konverteringen från varje steg till nästa.

Jag garanterar att om du går igenom den här processen hittar du steg där en stor andel potentiella kunder stoppas upp och därmed inte konverteras till kunder.

Steg 3. Skriv ned de specifika steg som kommer nu

Låt oss föreställa oss att du har en e-handelswebbplats. Låt oss säga att du har följt med så här långt. Du identifierade att SEO fungerar och din check out vid kassan är din mest betydande flaskhals. Massor av potentiella kunder lägger till produkter i sin kundvagn, klickar ”till kassan” men slutför inte sin beställning.

Nu då?

Tja, den naturliga instinkten här är att skriva ner en uppgift som “fixa chek out sidan” eller “förbättra andelen som köper/betalar.”

Problemet är att de två uppgifterna inte är de första stegen i processen att skapa en förbättring. Nästa steg är att antingen brainstorma med ditt team eller en konsult för att få idéer att testa. Sedan måste du få din webbutvecklare att skapa den nya check out modellen. Slutligen måste du skapa ett A/B test för att se om din nya sida förbättrar konverteringsandelen för din aktuella sida.

Förbättra ROI

Ser du skillnaden?

På ytan kanske det inte verkar som om det ät speciellt mycket, men om du skriver ned de specifika stegen som kommer i stället för det övergripande målet, kommer du mer sannolikt att kunna kryssa över den från “Att göra listan” – och samtidigt förbättra avkastningen.

 

Om du känner att du behöver hjälp med att se på din marknadsstrategi – hör gärna av dig till oss!

Maila på erik@wsiebl.com

#wsiworld, #wsisweden, #wsiebl