16 automatiska e-postmeddelanden du borde sända ut redan idag! | WSI EBL
0790 74 81 88

16 automatiska e-postmeddelanden du borde sända ut redan idag!

automatiserad e-post

Uncategorized / 2018-09-13

Vad är automatiserad e-post?

Precis som dina out-of-office-svar behöver e-post kampanjer inte skickas manuellt. Med hjälp av automatiska svar och arbetsflöden i automatiseringsprogram kan du skicka dem i specifika tidsintervaller eller som svar till dina kunder, beroende på deras agerande. Automatiserade e-postmeddelanden kan skickas som ett enskilt meddelande eller som en del av en större e-post ”droppkampanj”. När du till exempel välkomnar nya kunder, istället för att skicka ett e-postmeddelande, kan du skicka dem en hel serie för att vägleda dem steg för steg genom så att de kan använda din produkt eller din service.

När du ställt in ett villkor för när e-postmeddelandet ska nå dina abonnenter,  kan du bara trycka på publicera knappen. Från och med nu, varje gång din kund uppfyller ett visst villkor, kommer hen att få ditt förproducerade e-postmeddelande. Låter enkelt, eller hur?

Olika typer av automatiserad e-post

Hur du kommunicerar beror på många faktorer. Din bransch, målgrupp, eller dina kampanjmål påverkar alla på vilket sätt du kommunicerar. Olika förutsättningar skapar olika lösningar – men du måste test dig fram till din egen lösning, ett arbete som är krävende med lönsamt i det långa loppet!

För att göra ditt liv som marknadsförare enklare samt sprida lite inspiration har vi sammanställt denna lista med olika typer av automatiserade e-postmeddelanden som används idag, ofta med bra resultat. Och om det verkar intressant, men du är inte säker på hur du ska starta upp själv, hör gärna av dig till oss. Vi tar ett inledande snack om möjligheterna innan du kastar dig ut på djupt vatten.

1. Tack!

Som marknadsförare ber du ständigt dina kunder att göra något för dig. Registrera dig för ett nyhetsbrev, ladda ner en e-bok, fyll i en enkät – känns det igen ? Låt oss nu föreställa oss samma scenario offline. Om du håller frågar någon att göra något för dig, så är det minsta du kan göra att säga ”tack”.  Det är enkelt och uppskattat. Det bästa är att det inte är så svårt att göra det online heller. Allt du behöver göra är att skicka ett automatiskt e-postmeddelande direkt efter det att de utfört en handling som du bett dem om. För att göra meddelandet ännu aptitligare, kan du också lägga till en rabattkod, eller varför inte gratis leverans – det blir alltid uppskattat och din besökare känner att det var värt besväret!

2. Välkommen!

Låt oss anta att du fixar middagsbjudning. Vad skulle du göra om någon svarade på din inbjudan och kommer hem till dig för första gången? Det troligaste är nog att skulle du hälsa på dem och visa dem runt.

Även om ditt nyhetsbrev kan kännas mindre som en fest och mer som ett affärsmöte, betyder det inte att du ska uppföra dig sämre. Tacka dem för att de anmält dig, välkomna dem, kanske ska du till och med berätta för dem hur ofta de kommer att höra från dig och vilka ämnen du kommer att ta upp. Gör dem speciella och låt dem veta hur mycket det faktum att de har bestämt sig för att hålla kontakten betyder för dig.

automatisk e-post

3. Möt vårt team!

Ibland vill du verkligen hänga ihop med dina läsare. Inte på affärs-eller kontaktnivå, men på en mänsklig nivå. Genom att presentera ditt team och människorna bakom ditt varumärke får du hjälp med det. Ett “träffa teamet” -brev kan vara ett bra sätt att starta konversationen på ett närmare plan.

Du kan använda den när du kontaktar dina anställda i ditt interna nyhetsbrev, eller när du försöker övertyga dina vanliga e-postmottagare om att göra något du ber dem om. E-postmeddelanden som detta är bra eftersom de visar att det är människor som sitter bakom varumärket. Hen gör sitt bästa för att leverera något av värde till mottagaren, men kan ibland göra ett fel eller behöva hjälp från dig. Och det är alltid lättare att be om något personligen, oavsett om det är ett köp eller deltagande i en undersökning.

automatisk e-post

4. Din order är på väg!

Orderbekräftelser via e-post är populära bland e-handelsföretag idag, du får i princip alltid en bekräftelse på det du köpt. Men gällande allt annat relaterade till den produkt som beställts händer det fortfarande inte så mycket.

Kunder som väntar på att deras paket ska levereras kan ibland vara förväntansfulla eller till och med nervösa. Om du kan ge dem användbart innehåll, t.ex. hur man bäst kan använda produkten, hur man tar hand om den, hur man byter ut den o s v kan du göra deras väntan mer spännande och uthärdlig. Precis som att se fram emot att öppna presenter på julafton. Berätta för dem varför de har fattat ett bra beslut, vad andra har sagt om sin shoppingupplevelse och uppmuntra dem att ta på sociala plattformar. Så skapas en äkta varumärkesupplevelse!

5. Berätta för oss vad du tycker

Om du vill ta reda på något nytt om din målgrupp, vem skulle du fråga först? Ditt kundsupportteam, ditt säljteam eller kanske marknadsförarna? Varför inte gå direkt till källan och bara prata med dina kunder!

Om du vill lära dig mer om din målgrupp, sätt dig ned prata med dem. Skicka e-post med en enkät eller be dem om att svara på din fråga. På så sätt kan du snabbt ta reda på deras behov, preferenser, problem eller mål och du kan därefter förbättra din produkt eller ditt kommunikationsprogram.

6. Recensioner

Marknadsföring handlar inte bara om att sälja. Det handlar om att förutse och tillgodose kundernas behov. Det är grunden till att du kan kamma hem vinsterna efteråt.

Du bör inte bara bry dig om din kund fram till det ögonblick som de lägger sin order. I stället borde du hålla kontakten med dem även efter att de fått produkten och haft chansen att prova den.

Om du vill bygga äkta relationer, är det viktigt att fråga dem hur nöjda de är med sin beställning. Vad deras första reaktion var och om den förändrats med tiden. Först då kan du verkligen visa att du bryr dig om deras åsikter och att du kommer att använda detta för att göra dina produkter ännu bättre.

Att be om produktrecensioner har en annan fördel. Du kan använda informationen du samlat för att göra din marknadsföring ännu övertygande.

7. Här är våra populäraste (alt högst rankade) produkter

Att visa dina högst rankade produkter har sina fördelar. Det ett bra sätt att få ett lead att göra sitt första köp och att samtidigt starta kommunikationen på ett smart sätt. Du kan samtidigt ta reda på vilka produkter eller kategorier av produkter som just den här kunden är intresserad av, mycket användbart för den kommande kommunikationen.

Den här typen av e-post kan användas vid olika steg i kundresan som din kund gör hos dig. Antingen i början när de fortfarande tvekar om de skall köpa, eller mycket senare när de kanske står inför ett nytt köpbeslut. Du kan påverka dem genom att visa vad som finns och vad andra gillar!

automatisk e-post

 

8. Rekommendationer

Hela poängen med modern marknadsföring är att leverera ett värde och att presentera relevanta erbjudanden till din dina besökare/kunder. Det betyder att du ger dem produkter eller tjänster som inte bara löser deras problem,  utan även är något de kan associera sig med.

Om du verkligen vill leverera värde till dina kunder måste du vara uppmärksam på hur de interagerar med ditt varumärke. Vilka produkter de tittar på när de surfar på webbplatsen, vilka de beställer och därefter är nöjda med.

Du måste använda dina observationer till att ”dra streck mellan prickarna” och skapa rekommendationer som är anpassade till deras behov. I stället för att få dina användare att klicka runt på din webbplats för inspiration, visa dem vad de omedelbart kan använda eller gilla.

Genom att använda rekommendationer i din e-post-kommunikation ger du kunden en enklare väg in till din sida och dina produkter/tjänster. Det är alltid en god service, för handen på hjärtat,  vem vill väl lägga tid på onödigt letande?

9. Uppdateringar från din blogg

Om du är intresserad av att ge dina kunder ett bra och uppdaterat innehåll är sannolikheten stor att du kommer att ha en blogg. Inte för att just ha en blogg, utan för att dra till dig nya kunder till din hemsida. Om du lyckas svara på frågan som de söker svar på eller löser problem de tenderar att stöta på, är möjligheten stor att du kommer att klara dig bra.

Om du skriver en blogg som berätta om nyheter för gällande dina produkter eller andra ämnen som dina mottagare kan han användning för,  bör du också skicka automatiserade meddelanden till din e-postlista (som du naturligtvis har gjort GDPR godkänd) kring innehållet i bloggen.

Varför då? kanske du undrar. Jo, för att det alltid är viktigt att ge dina befintliga kunder/mottagare information om nyheter eller annat matnyttigt först, före den stora allmänheten. Det ger dem möjligheten att agera/köpa först och du får samtidigt möjligheten att se hur de reagerar och interagerar med informationen. Detta blir en tydlig ”win-win” situation. Om du klarar av att kommunicera bra information effektivt kommer dessutom fler och fler att vilja ha den och du kan öka din lista av mottagare.

10.  Påminnelse om händelse/Event

Att bara bjuda in till ett event är idag inte nog, om du verkligen vill att de ska delta. Precis som i vanliga livet skadar det inte att bli påmind. Sänd dem information om att ”nu är det snart dags!” och se till att visa dem hur de kommer till eventet vare sig det är digital eller fysiskt.

Skicka detta några dagar innan eventet om det är ett fysiskt event, och samma dag om det är digitalt. Se också till att finnas tillgänglig för eventuella frågor. När de mottager en sådan service som kan ses som något riktigt värdefullt just när det behövs, ökar chanserna att kunden stannar länge hos dig!

11. Återaktivering

Även om saker och ting kan vara viktiga för din kund, glömmer många av dem bort vad de påbörjat. Det kan handla om träning, kost eller utnyttjande av dina tjänster.

Det samma gäller dina varumärken som dina kunder gillar. De kommer säkert att fortsätta med det. Men saker och ting förändras och folk ändrar vanor eller preferenser. Påminn dem! Se till att de kommer ihåg varför de valde dig och dina produkter och ge dem något extra som gör att du behåller deras hjärta.

12. Uppföljning på dem som besökt din hemsida

Automatisering kan också innebära att spåra din dina besökare och använda den insamlade data du har tillgång till. Ibland kan det kännas överväldigande att arbeta med, men det finns tillfällen då en enkel lösning kan ge riktigt bra resultat.

Om du kan se att de besöker vissa sidor, t.ex. en som är relaterad till dina produktegenskaper,  kan du följa upp med ett meddelande som är direkt relaterat till detta ämne. Det finns ett antal sätt att använda detta tillvägagångssätt. Du kan få ditt säljteam att automatiskt nå ut när en gratis provperiod till de användare som besökt din sida med priser. Eller kanske skicka resultatet av en intressant undersökning när de har tittat på listan över vad du erbjuder? Man får helt enkelt testa sig fram. Det är tydligt att relevanta budskap som utlösts av en handling, ofta är mycket effektiva.

automatisk retargeting

13. Uppföljning på händelse/event

När du har genomfört en händelse eller en konferens tänker du nog på att du äntligen kan slappna av en smula. Om du någonsin har jobbat i försäljningen vet du att det inte är dags ännu!. Du måste ligga kvar på toppen och följa upp med alla som tog sin tid att delta.

Några av detta arbete kan göras automatiskt. Ett automatiserat uppföljningsmeddelande efter händelsen kan innehålla allt som rör händelsen och som du vill förmedla. Gör det medan allt är fräscht i minnet! är i åtanke och leverera det medan känslan är frisk. Ett tackmeddelande, ett erbjudande om en demonstration, en rapport du har lovat skicka eller en fråga om hur som deltagarna hade det – det här är bra ingångar till visare samtal. Bäst av allt är att denna typ av kommunikation inte känns påträngande. Om någon vill svara dig, antingen för att de är intresserade av att göra affärer tillsammans eller bara vill ställa en fråga, kommer de gärna att göra det.

14. “Leaving basket”

Alla som arbetar med e-handel vet att det är ett gissel att så många lämnar sin varukorg full med varor mitt i köpprocessen. Man kan idag se att över 68 % av påbörjade köp inte fullföljs. Detta är något man kan ge sig i kast med att förbättra!

Denna typen av e-post fungerar bra i normalfallet. Det är ett relevant och väl tajmat kommunikationsverktyg. Om du dessutom lägger till något extra, såsom rabatter eller fria frakter får du oftast till ett bra resultat och en nöjd kund. Här är en intressant artikel som är en god läsning i ämnet!

Automatisk e-post e-shop

15. Merförsäljning

Marknadsförare vill alltid ha mer. De vill att kunderna köper oftare, lägger fler produkter i sin varukorg samt ökar värdet på de köper.  Detta är ingen nyhet, alla vet att detta driver lönsamheten (ROI) uppåt.

Här är meddelanden riktade mot merförsäljning ett effektivt vapen. Idag används merförsäljningsverktyg mestadels på landningssidor där man uppmanas att köpa en produkt eller tjänst. Men detta kan alltså också med fördel användas kopplat till automatisering och e-post. Allt du behöver göra är att hitta rätt tajming.

Många företag är idag bra på det. Har du exempelvis bokat ditt boende via AirBnB eller köpt en flygresa via Ryanair så vet du vad jag menar. De är ute efter att sälja mer service kopplat till den grundservice du redan har beställt.  Ofta ger detta ett mervärde för alla parter, även om det inte sker någon beställning. Genom att nå ut med dessa budskap har du en god chans att öka din lönsamhet och möjligheten att öka din marknadsinvestering.

16. Kvitto på betalning

Handen på hjärtat, har inte också du varit orolig någon gång för att göra en digital betalning? Har den kommit fram, är det ett ärligt företag jag köper från eller är det ett säkert sätt att överföra pengar (kapning)?.

För att snabbt slå hål på denna oror är det alltid bra att konfirmera till kunden att deras betalning har nått rätt adress.

Men inte bara det, utnyttja dessa meddelanden till att ge mer info eller till och med erbjuda ett tillägg eller mer info! Det ligger i deras natur att de öppnas i högre grad än andra typer av e-post.

Du kan ge dem info om vad de köpt, adresser, leverans- eller incheckningstider, datum eller hur de kan ändra sin order. Detta ger en möjlighet att ge din kund ett bra och starkt mervärde. De får all info samlad och slipper vare sig oron eller letandet efter info senare.

Eller i det här läget när det mesta  är positivt, varför inte fråga om deras upplevelse och kanske till och med be om att bli recenserad?

Automatisering är ofta en god idé!

Om du har några frågor eller vill veta mer om hur du skulle kunna arbeta med automatisering – tveka inte! Hör av dig till oss för ett inledande möte så ser vi på det tillsammans. Ring Erik på 0790-74 81 88.